La sala d’exposicions del Centre d’artesania de Catalunya a Barcelona acull l’exposició «Cor de cartró». Aquesta mostra vol donar a conèixer i reivindicar l’ofici d’imatger festiu i el del restaurador-conservador del patrimoni, professionals essencials i molt poc coneguts que són imprescindibles perquè nans, gegants o cavallets ballin a les festes d’arreu de la geografia. «Cor de cartró» presenta l’obra d’una selecció d’aquests escultors que, amb segell i empremta pròpia, visualitzen la diversitat d’estils i tècniques constructives de les figures festives. La Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC), conjuntament amb el Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva (GERIF), són els impulsors d’aquesta exposició que es pot veure fins al 20 de gener.

«Cor de cartró» presenta el treball dels escultors Jordi Grau, Carlos Morillo, Joan Iniesta, Jordi Arnau Espuga, Judith Camps, Miquel Grima, Pau Reig, Sergi Plana i Alex Vall i dels conservadors-restauradors Violant Bonet, Gemma Rodríguez, Núria Jutglar i Aleix Vall. El treball d’aquests 13 artesans visualitza la diversitat d’estils i com, establint ponts de diàlegs, joves professionals artesans s’han anat incorporant en aquest sector.

La imatgeria festiva va viure un auge després del franquisme, que va comportar la creació de més figures i més demanda de manteniment. Si inicialment només es buscava la bellesa estilística, les demandes han anat evolucionant a favor de la usabilitat. Han guanyat pes aspectes com la manejabilitat, la lleugeresa o la resistència. Això es visualitza en aspectes com els materials. El cartró-pedra més tradicional s’hi han incorporat altres materials com la fibra de vidre i la resina de polièster. Paral·lelament, amb iniciatives com el Curs de Professionalització d’Ofici (CPO), que va impulsar la FAAOC, s’ha aconseguit que artesans amb alt nivell formatiu s’hagin incorporat al sector.

ELS DESCONEGUTS CONSERVADORS-RESTAURADORS

Més enllà de visualitzar la tasca dels creadors, l’exposició «Cor de cartró» vol donar visibilitat a la figura i professió del conservador- restaurador de patrimoni en imatgeria festiva i popular. Aquests professionals són imprescindibles en la conservació i la seva tasca és molt desconeguda. El seu treball és multidisciplinari, conjuntament amb altres professionals (historiadors, historiadors de l’art, químics, biòlegs…). El fet d’haver de conservar obres patrimonials que són peces úniques de gran valor requereix un gran respecte per l’original i que els criteris conservatius es prioritzin per sobre dels estètics. Els conservadors-restauradors tenen un codi deontològic que protocol·litza les seves actuacions.

Actualment no existeix cap mena de regulació sobre la conservació-restauració d’aquest material patrimonial tan important. Per això recentment, i gràcies a la tasca del GERIF, s’ha estipulat que aquelles peces catalogades només poden ser restaurades per professionals amb la titulació permanent, pel seu caràcter historio-artístic. Per a la resta de figures no catalogades, s’està fent un intent per introduir unes normes, tècniques i procediments per equiparar el tractament de la figura festiva al procediment que es fa amb qualsevol obra artística.

Targetó exposició «Cor de catró» (clica aquí).

COR DE CARTRÓ

Del 13/12/18 al 20/01/19
Sala d’exposicions del Centre d’Artesania de Catalunya (c. Banys Nous, 11. Barcelona)

Inauguració. Dijous 13 de desembre. 18.30 h.

Escultors: Jordi Grau, Carlos Morillo, Joan Iniesta, Jordi Arnau Espuga, Judith Camps, Miquel Grima, Pau Reig, Sergi Plana i Alex Vall.

Conservadors-Restauradors: Violant Bonet , Gemma Rodríguez, Núria Jutglar i Aleix Vall.

Comissariat: Jan Grau i Carlos Morillo

Coordinació: Judith Camps

Textos: Jan Grau, Carlos Morillo, Jordi Arnau Espuga , Violant Bonet, Gemma Rodríguez, Núria Jutglar i Aleix Vall

Maquetació: Josep Albert López