Els joves fan sentir la seva veu al fòrum d’artesania “Diàlegs”

La cerca d’espais on desenvolupar l’activitat professional, la suma de sinergies entre artesans de diferents disciplines i la necessitat de visualitzar una artesania jove que es vol adaptar a les transformacions socials són algunes de les idees més repetides a «Diàlegs», el fòrum d’artesania que impulsa la FAAOC i que s’ha celebrat el 15 i 16 d’octubre de 2018 a l’Escola Massana de Barcelona. Aquesta edició s’ha centrat a donar veu als artesans més joves. Aquesta iniciativa té el suport d’Artesania de Catalunya- Consorci de Comerç, Artesania i Moda.

En la primera sessió hi van participar estudiants de Grau i Cicles formatius de l’Escola d’Art i Superior Disseny de Vic, l’Escola Massana de Barcelona, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja. A partir de les experiències presentades per Trinidad Contreras, Enric Pla, Núria Torres, Miquel Grima i Raul Nieves (vegeu transmissió via streaming), els estudiants participants van crear taules de debat sobre com cal adaptar la formació artesana a les noves realitats i sobre aspectes relacionats amb la seva futura incorporació en el camp professional (vegeu transmissió via streaming). La utilització dels tallers fora de l’horari lectiu, els inconvenients que genera tenir grups amb estudiants de tècniques diferents i la necessitat de fer una formació adoptada (nous materials, noves eines tecnològiques…) van ser algunes de les idees expressades.

A la segona i darrera sessió hi van participar una cinquantena d’artesans menors de 40 anys. Inicialment Rosa Cortiella, Adriana Dumon i Fran Rios, Marta Lofi i Jan Barceló i Maria Ferrés van introduir diferents aspectes relacionats amb com cal redefinir l’artesania en temps de tecnologies digitals (vegeu transmissió via streaming). La necessitat de disposar d’espais amb diferents règims (taller, taller i habitatge, espai de comercialització…) es va considerar com una necessitat urgent davant l’augment dels preus registrat, especialment a ciutats com Barcelona (vegeu transmissió via streaming). També en la necessitat de cooperar entre els artesans, fer-se més visibles, descentralitzar-se més enllà de Barcelona, una fiscalitat pròpia… La presidenta de la FAAOC, Judith Camps, va insistir en la necessitat que aquests nous artesans s’associïn entre ells i «utilitzin» la federació per engegar projectes que ajudin a arreglar totes aquestes mancances. La Directora General de Comerç i Directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, que va assistir al tancament de «Diàlegs» va agafar el guant llançat per la FAAOC per tirar endavant propostes en alguns dels àmbits plantejats.

La presidenta de la FAAOC, Judit Camps, valora molt positivament aquesta edició. Creu que «visualitzat» una artesania jove que «existeix i és molt potent» i que té «uns neguits i inquietuds» però que «no ha exterioritzat aquestes preocupacions». En aquest sentit creu que «Diàlegs» potser un punt de partida «per generar sinergies» entre aquest col·lectiu i «empoderar-los».

La FAAOC publicarà en les properes setmanes a la seva web un resum de totes les aportacions d’on es volen concretar algunes propostes d’actuació.