L’exposició “Relarts”, fins al 28 de maig, a Olot

El Museu dels Sants d’Olot acull fins al 28 de maig, l’exposició «Relarts. De la tradició artesana a la innovació contemporània». Després de passar per Barcelona, aquesta mostra que recull el treball de vint dels artesans catalans més internacionals arriba a les comarques gironines. A l’exposició s’hi pot veure el treball de creadors de diferents disciplines que excel·leixen en l’ofici pel tractament dels materials, la creativitat i el domini dels llenguatges més actuals. Aquesta mostra, promoguda per la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC) amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) i la Diputació de Barcelona, vol visualitzar el treball artesà de primer nivell que és molt desconegut a Catalunya però que té una gran projecció internacional.

Lluny de plantejar-se el debat no resolt entre les diferències entre artesania i art, «Relarts» proposa un debat: Com és que l’artesania més antiga s’ha acabat exposant als museus i l’artesania actual no es mostra en els museus d’art contemporani generalistes? Per això, el comissari de l’exposició, Javi Palomo, va proposar als 20 artesans participants, crear una peça única inspirant-se en una selecció de 12 obres que procedeixen de museus o de col·leccions particulars com un recipient de l’Edat de Ferro, una pila beneitera, fusos de núvia, una copa de vidre bufat… El resultat són unes connexions entre les peces que han estat el punt de partida -i que també es poden veure en aquesta exposició- i aquestes noves creacions.

Els artesans participants a «Relarts» són Francesca Piñol (Art Tèxtil), Elisabet Puig (Joieria), Marc Vidal (Ceràmica), Ester Luesna i Xavier Vega -Luesma & Vega (Vidre), Quim Falcó i Txell Tembleque (Vidre), Joan Farré (Cistelleria), Enric Pla (Forja), Victòria Rabal (Paper), M. Àngels Domingo – Madola (Ceràmica), Imanol Ossa (Reciclatge/làmpades), Cecília i Mercè González (Tèxtil), Ramon Fort (Ceràmica), Arianna Russo (Ceràmica), Rosa M. Viladabadal i Jordi Marcet (Ceràmica), Pep Madrenas (Ceràmica), Mercè Pla (Ceràmica), Miquel Grima (Imatgeria festiva), Gemma Pampalona (Joieria), Ligia Unanue (multidisciplinar) i Nina Pawlowski (Barreteria). Les seves creacions han trencat el vincle amb la peça original gràcies a la reinterpretació i fent un canvi de material. El resultat són creacions contemporànies, úniques però, sobretot, sorprenents.

L’exposició s’inaugurarà el dissabte, 11 de febrer, a les 12 del migdia. En el període que es podrà veure a la capital de la Garrotxa s’han programat diverses activitats. El dissabte, 8 d’abril. Es farà una xerrada a càrrec de Gemma Amat sobre l’artesania com a productes d’excel·lència. Aquesta anirà a càrrec de Gemma Amat, experta en creativitat aplicada a l’artesania i exdirectora d’Artesania de Catalunya (2006-2010). El dissabte, 20 de maig, es farà una visita guiada a l’exposició a càrrec del comissari, Javi Palomo.

Més informació a www.faaoc.cat/relarts