El Racó dels Artesans del Mas de Barberans fomenta l’intercanvi internacional de coneixements al voltant de les fibres vegetals.
Uns 60 d’artesans de diferents nacionalitats participaran en la dissetena edició d’aquesta fira monogràfica que tindrà lloc els dies 3 i 4 d’agost.
El Mas de Barberans acollirà el cap de setmana del 3 i 4 d’agost el Racó dels Artesans, la Fira monogràfica de les Fibres Vegetals, que enguany arriba a la dissetena edició i que juntament amb les d’Issigeac i Vallebregues, a França; Vilanova di Bagnacavallo, a Itàlia; Lichtenfels, a Alemanya; o Salt, a Catalunya, forma part del circuit europeu de fires de fibres vegetals. “Hi hagut una certa revifalla de les fires especialitzades en fibres vegetals, particularment a França, potser perquè cada vegada hi ha més persones conscienciades amb els valors de la sostenibilitat, la proximitat i el respecte a l’entorn, valors intrínsecs a l’artesania de les fibres”, apunta el cisteller Joan Farré, president de l’Associació de Cistellers de Catalunya, qui destaca també la vocació internacional d’aquests encontres com a punt de trobada per compartir experiències i coneixements.
Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans, amb l’assessorament de l’Associació de Cistellers, enguany aquesta fira comptarà amb la presència d’una seixantena d’expositors, dels quals aproximadament 40 són artesans i artesanes que treballen les fibres vegetals. Entre aquests, hi ha una important representació internacional, de països com Holanda, Anglaterra, Dinamarca, Bèlgica, França o Alemanya. També venen artesans i artesanes d’altres punts de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol (País Basc, Galícia, Andalusia, País Valencià i Mallorca). “És molt interessant l’intercanvi que es genera entre ells tant pel que fa a les tècniques que es poden emprar per treballar un mateix material, com a la utilització de materials diferents”, apunten els organitzadors, tot precisant que un dels atractius principals de la fira és veure les demostracions del seu ofici que fan els artesans i artesanes a les parades. Molts són fidels al Racó dels Artesans, però enguany podem destacar algunes novetats: d’una banda, Joan Rovira, que elabora joies amb plata i bambú; i d’una altra, Armi Campaña, del País Valencià, que confecciona espardenyes amb sola de jute i punt de ganxo amb fil de cànem tenyit per ella mateixa, a més de molta cistelleria tant contemporània com tradicional. També hi haurà una parada específica per mostrar les peces de pauma creades durant el curs escolar 2018-2019 dins el projecte educatiu ideat per Maria Pons No tot és pauma, que ha estat coordinat pel Museu de la Pauma amb la participació de l’Escola Teresa Subirats de Mas de Barberans i monitortizat per les artesanes del Museu.
Torres de vímet
Paral·lelament, al Fibres Campus, per explorar les possibilitats artístiques de les fibres vegetals tindrà lloc la construcció d’una escultura de vímet i plaques de metall. Amb el títol de Willow Towers, aquesta obra és un projecte dels artistes cistellers Jan Johansen, de Dinamarca; i Klaus Titzea, d’Alemanya que posaran en comú dos maneres diferents d’expressar les possibilitats del vímet.
Un dels objectius principals del Racó dels Artesans del Mas de Barberans, que enguany inaugurarà la presidenta del Centre d’Estudis Seniencs, Victòria Almuni, és apropar l’artesania de les fibres vegetals i transmetre els seus valors a un públic cada vegada més ampli i conscienciat, per això al voltant de la fira s’organitzen activitats de tota mena: exposicions (una sobre les peces guanyadores de les dotze edicions del Certamen Internacional de les Fibres Vegetals i una altra sobre l’artesana basca Beatriz Unzueta), tallers per a tots els públics, espectacles de circ de carrer que realitzarà l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (ETCA), menjades populars a la fresca o música de jota amb Guardet i la seua rondalla, el grup de Jota Planera i Paracota. Tot plegat fa que els masovers i masoveres visquin la fira intensament i la sentin seua participant-hi d’una manera activa visitant-la i prenent part en les activitats que s’hi organitzen.
Pel que fa als tallers, se n’han programat set: des de fer un mòbil de pauma o un matamosques fins a joies o un petjapapers de vímet amb nus japonès, a més d’un taller col·laboratiu per construir una teulada de barraca del Delta amb borró, conduït per la cooperativa ARTRA i el mestre barraquer David Monllau. També hi haurà un taller de llatar i fer cordell, i un altre per ensenyar a fer paper amb marca d’aigua.
Seran dos dies intensos en què també tindrà un protagonisme important la Trobada de Llatadores de les Terres de l’Ebre, que enguany arriba a la tretzena edició. Un grup de 15 dones i un home d’entre 65 i 83 anys, provinents dels diferents municipis de les Terres de l’Ebre on es treballava la pauma (Rasquera, Paüls, Els Reguers i Mas de Barberans), s’asseuran fent rogle per mostrar els secrets de l’ofici.