Setmana d’Artesania de Catalunya

  • Sota el lema “artesania divina”, (perfecta en el seu gènere, extraordinàriament bona o bella que destaca per les seves qualitats),  la Setmana d’Artesania de Catalunya de la Generalitat celebrarà la seva VIII edició amb una programa d’activitats a diferents espais de Barcelona i arreu de Catalunya de promoció, coneixement i difusió de l’artesania catalana i d’arreu.
  • Neix la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, iniciativa impulsada per Artesania Catalunya amb la voluntat  de crear sinergies entre aquests sectors creatius i potenciar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania. La Mostra projectarà el diumenge de la Setmana, al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, 2 d’elles inèdites, al voltant d’aquest sector productiu.
  • La Setmana vol donar a conèixer en aquesta edició, l’imaginari i el llegat artesanal de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí a través de 4 visites guiades per mestres artesans catalans a la Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta.
  • El programa d’activitats de La Setmana inclou 3 mostres expositives destinades enguany a apropar i mostrar les tendències més innovadores i creatives en joia contemporània, nacionals i internacionals, a més de demostracions d’oficis i una jornada matinal destinada al públic familiar. Arreu del territori català estan previstes més de 100  activitats, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes, entre d’altres, impulsades per entitats del sector.
La Generalitat a través d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per vuitè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc del 7 al 13 d’octubre amb un extens programa d’activitats en diversos espais de la ciutat de Barcelona i arreu del territori català. Sota el lema “artesania divina” (perfecta en el seu gènere, extraordinàriament bona o bella que destaca per les seves qualitats), enguany la Setmana celebra la seva edició més internacional.

Artesania Catalunya ha impulsat la celebració de la I Mostra  Internacional d’Audiovisuals d’Artesania que projectarà al MACBA una selecció de 12 peces nacionals i internacionals, 2 d’elles inèdites, al voltant d’aquest sector productiu. Amb aquesta iniciativa única a Catalunya i a l’estat espanyol, es vol potenciar sinergies entre el sector artesanal i audiovisual, per generar productes de qualitat basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra. Tot plegat per projectar i impulsar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.

Així mateix, programa 4 visites excepcionals, de la mà de mestres artesans catalans que han intervingut en la construcció o recuperació, a la Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i a la fàbrica de ceràmica modernista La Rajoleta, per donar a conèixer l’imaginari i el llegat artesanal de l’arquitecte de prestigi internacional Antoni Gaudí, i per extensió el moviment modernista, època on van sorgir amb força les arts aplicades a l’arquitectura i l’interiorisme.

A més, Artesania Catalunya ha volgut dedicar en aquesta edició de la Setmana l’activitat expositiva a apropar i mostrar les tendències més innovadores i creatives en joia contemporània, d’àmbit nacional i internacional,  a través de tres exposicions: “NUDA VITA”; “ FUSIÓN, Certamen de Joieria amb Vidre”; i “ Insígnies de Mestre Artesà 2018”.  Totes 3 exposicions formen part  alhora del programa d’activitats paral·leles del certamen internacional JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects, on Artesania Catalunya estarà present del 10 al 12 d’octubre al Disseny Hub Barcelona, amb un estand i la proposta de 4 artesans contemporanis.

D’altra banda, el Programa d’aquesta vuitena edició de la Setmana, inclou demostracions d’oficis i una jornada dedicada al públic més familiar, i arreu de territori català estan previstes més de 100  activitats, entre exposicions, tallers formatius i divulgatius i rutes. Artesans catalans de prestigi internacional, entitats, institucions i professionals del sector se sumaran a la celebració de la Setmana

La Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la que a través de la divulgació, el coneixement i la participació es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.

I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania (diumenge 13 d’octubre, de 10 a 14h)

En el marc de la celebració de la Setmana, Artesania Catalunya ha impulsat la I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que tindrà lloc el proper diumenge 13 d’octubre a l’Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona ( MACBA). Aquesta mostra amb vocació internacional, és l’única i primera mostra d’audiovisuals dedicada d’aquestes característiques, al món de l’artesania, que se celebra a Catalunya i arreu de l’estat espanyol.

La Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania vol ser punt de trobada entre dos sectors creatius i productius, l’artesà i l’audiovisual, per generar sinergies, amb la finalitat d’impulsar la creació de productes audiovisuals de qualitat, basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i la seva obra. Tot plegat per projectar i impulsar i donar a conèixer, en diversos formats audiovisuals, el món de l’artesania.

La I edició recull una selecció de 12 peces audiovisuals nacionals i internacionals, realitzades entre 2012 i 2019, 2 d’elles inèdites, conformada per curtmetratges de ficció, animació, videoclips, videocreacions, spots i documentals, tots ells amb l’artesania com a principal protagonista.

Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual, David Hierro, per a la selecció de les peces s’ha treballat sota criteris de qualitat, diversitat i creativitat i s’ha comptat amb la col·laboració del prestigiós festival d’audiovisuals sobre artesania de Londres, Real to Reel: The Craft Film Festival; l’entitat de referència en la promoció de les empreses espanyoles artesanes, FUNDESARTE; de l’associació de professionals de tallers artesans d’àmbit estatal, Oficio&Arte; de l’ IED Barcelona Escola Superior de Disseny, del Doctor en història de l’art, cineasta i i membre de l’A-FAD, Jesús-Ángel Prieto, i del Barcelona Fashion Film Festival.

La I Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, projectarà dues peces inèdites: el documental SMITHSONIAN Folklife Festival: the catalan craftventure (2019), del director Alberto Redondo. Que explica l’experiència dels 7 artesans catalans; Joan Farré, Enric Pla, Livia Garreta, Jordi Traveria, Pep Madrenas, Jan Madrenas i Miquel Grima que van participar de la mà de la Generalitat en l’edició passada del certamen SMITHSONIAN Folklife Festival, el més important del mon dedicat a patrimoni cultural i immaterial que se celebra anualment a Washington DC. De la seva banda, es presentarà el documental HANDS ON GLASS (2019), de l’escultor, fotògraf i realitzador català afincat a Finlàndia, Àlex Reig, que explora el compromís de vida, la inspiració i la manera de treballar de l’artista finlandesa Elina Salonen, que utilitza el vidre com a principal mitjà d’expressió per desenvolupar la seva obra escultòrica a través de mitjans artesanals.

De la mà del prestigiós festival anglès d’audiovisuals sobre artesania Real to Reel: The Craft Film Festival, es podran veure dues peces que van formar part del programa d’enguany del festival: el documental britànic The Chair Maker: Lawrence Neal (2018), del director Dunkan Parker, que explora el procés de creació del mestre artesà Lawrence Neal que fa més de mig segle que treballa a mà, cadires exquisides, i on s’explica a més, el seu llinatge històric i exposa l’amenaça existencial als artesans moderns. Així mateix, es podrà veure el documental mèxicà Cara de diablo (2018), del director Mariano Renteria. Una peça de qualitat contrastada sobre l’artesà Felipe Horta i que mostra l’increïble treball artesanal que hi ha darrera de cadascuna de les màscares i indumentàries que donen identitat a les tradicions dancístiques a Michoacán, Mèxic.

La Mostra, en col·laboració amb Fundesarte, projectarà LUTUM ALIUM (2017), un curtmetratge del director Luis H. Pardo i la ceramista i videocreadora Rafaela Pareja premiada pel projecte Vasija en el prestigiós festival FIFMA de França el 2016. A la Mostra presentarà la seva última videocreació, on es barreja la ceràmica i la dansa d’una manera molt poètica. Un exemple del que es pot fer si s’uneixen dues passions personals en un mateix projecte. Amb l’entitat també s’ha volgut recuperar el projecte CRAFTS&MUSIC (2012), del director Francisco López Reyes, amb la reconeguda Charo Iglesias com a artesana protagonista i el músic Paul Zinnard. En aquesta peça artesania, música i realització audiovisual s’uneixen en format de videoclip, per posar de relleu la connexió entre la música independent i l’artesania, dues disciplines de creació artística molt personal.

El premiadíssim curtmetratge d’animació Portrait Of A Windup Maker ( 2015) del director Dario Pérez, es podrà veure també a la Mostra. Seleccionat en col·laboració amb l’expert en artesania i membre de l’A-FAD, Jesús-Ángel Prieto, el curt explica la vida de Chema, arquitecte expatriat que viu a Amsterdam i que ha refet la seva vida creant joguines a partir d’objectes reciclats.

A la Mostra i en col·laboració amb l’Associació OFICIO&ARTE, es projectarà   l’spot/documental ABBATTE#somosartesanos (2018), del director Carlos Santana i amb el taller artesà ABBATTE com a protagonista. El projecte, deixant a banda  la seva magnífica producció, té darrera una història de recuperació de patrimoni cultural a Segòvia  i posa de relleu la llarga trajectòria d’aquest taller de professionals dedicats al món del tèxtil, la moda i el color.

Artesania Catalunya de la Generalitat ha volgut recuperar també Tracing 200Kg of Merino Wool ( 2012), dirigit per Borja Garmendia. Una producció de Teixidors, empresa artesana de referència a Catalunya, que va ser premiada  amb el Grand Laus 2013 per ADG-FAD. En ella s’explica la procedència de la matèria primera que utilitzen per elaborar les seves creacions a través de la narració de Manu y Corine, una parella de grangers apassionats per la seva feina que han aconseguit millorar les seves ovelles fins obtenir una llana de qualitat, possiblement la més fina d’Europa.  D’altra banda també es projectarà el curtmetratge “ARTESANIA ( 2017), de la directora Delia Márquez, que proposa anar més enllà i reflexionar sobre el mal ús de la paraula “artesania”.

El programa de la I Mostra d’Audiovisuals d’Artesania Catalunya, es completa amb dues peces que exploren la unió i les sinergies que es creen entre el disseny, la moda i l’artesania. L’audiovisual Disseny de producte, artesania i tradició | IED Barcelona (2017), explica el projecte que impulsen IED Barcelona Escola Superior de Disseny i Artesania Catalunya, i que posa en contacte a estudiants de disseny amb mestres artesans catalans  per generar nous productes innovadors que tenen de base la cultura catalana. En aquesta peça es mostra el procés de treball i els productes finals que neixen del projecte. D’altra banda i en col·laboració amb el Barcelona Fashion Film Festival, es projectarà FFFRESH ( 2017) de la directora Eva Font que té la Krizia Robustela com a dissenyadora de moda protagonista.

Amb la I Amb la I Mostra Internacional d’Audiovisuals, es posarà el punt i final a la vuitena edició d’aquesta Setmana dedicada a l’artesania, que impulsa el CCAM, amb l’objectiu de potenciar la importància de l’artesania a Catalunya i arreu i dels seus valors culturals, econòmics, patrimonials i socials.

L’imaginari i el llegat artesanal de Gaudí a través de La Sagrada Família, Casa Vicens, Palau Güell i La Rajoleta
( de dilluns 7 a divendres 11 d’octubre)
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya s’endinsa enguany en l’imaginari i el llegat artesanal d’Antoni Gaudí i proposa conèixer la figura i l’obra de l’arquitecte català de prestigi internacional a través però d’una vessant menys coneguda, com és la dels seus treballs vinculats al món dels oficis artesanals. Fill de pare artesà calderer, Gaudí estudiava fins el mínim detall totes les seves creacions, integrant en l’arquitectura tota una sèrie de treballs artesanals, que ell mateix dominava a la perfecció: ceràmica, vidrieria, forja, fusteria interiorisme.

Per conèixer aquest món excepcional i la seva aportació al món de l’artesania,  alhora  que la rellevància de les arts aplicades en l’arquitectura i l’interiorisme en  el Modernisme, durant la Setmana s’han programat 4 vistes gratuïtes, guiades per mestres artesans que han participat en els treballs de construcció i/o recuperació, a la Sagrada Família, la Casa Vicens, el Palau Güell i a La Rajoleta.

La forja i la fusta a la basílica de la Sagrada Família. De la mà del mestre artesà forjador Enric Pla, l’arquitecte tècnic Alejandro Seoane, i Jordi Soldevila responsable del tancament en fusta de la Sagristia de la Sagrada Família, aquesta ruta dóna l’oportunitat de veure i conèixer els treballs en forja i en fusta en particular que s’estan duent a terme en la construcció de la basílica de la Sagrada Família, en la qual estan participant molts artesans de diferents oficis. La visita començarà a la façana del Naixement, seguit de l’interior de temple i acabant a Sagristia on es podran observar els detalls de forja i fusta en els mobles que completen aquest espai.

La ceràmica i els sentits sensorials a la Casa Vicens. De la mà del mestre artesà ceramista Manel Diestre, es proposa un recorregut per la primera gran obra de Gaudí, Casa Vicens, recentment restaurada, per conèixer els diferents espais així com les rajoles i decorats ceràmics d’aquest Patrimoni Mundial. Paral·lelament, es proposa una experiència sensorial exclusiva on es pot descobrir, amb tot detall, les essències de la Casa Vicens: Desperta els teus sentits, amb un recorregut visual i olfactiu per les estances de la primera casa de Gaudí. Una visita creada pel reconegut perfumista i artista Ernest Ventós/Nasevo per viure d’una manera genuïna aquesta obra mestra que t’introdueix en l’inici del modernisme.

L’interiorisme i el mobiliari en pell al Palau Güell. En aquest cas, de la mà de la mestra artesana del cuir Sandra Quílez, es vol donar a conèixer  els treballs de restauració del mobiliari folrat en pell del Palau Güell, un magnífic exemple de l’arquitectura domèstica en el context del modernisme. Gaudí va saber dissenyar un palau funcional adaptat a les necessitats de la vida privada de la família i a la intensa vida social i cultural que va acollir. El recorregut finalitzarà amb una visita al terrat, un dels espais més màgics del Palau Güell, que destaca per les seves famoses vint xemeneies modernistes.

Viatge a la fàbrica de la ceràmica arquitectònica modernista, “ La Rajoleta”. Més enllà d’aquestes tres visites que giren pròpiament al voltant de la figura de Gaudí, la Setmana també proposa un viatge al món de la ceràmica arquitectònica en l’època del modernisme. S’ha programat la visita gratuïta a la fàbrica de productes ceràmics Pujol i Bausis –coneguda popularment com “La Rajoleta”— que ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues. Pujol i Bausis va ser un punt de referència en l’àmbit de la producció de la ceràmica industrial catalana, molt especialment durant l’època d’esplendor del modernisme i noucentisme. A més de Gaudí, arquitectes com Gallissà, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, Font i Gumà o Bassegoda  van nodrir les seves obres arquitectòniques d’elements ceràmics elaborats a Pujol i Bausis.

Es proposa un recorregut per la història i producció de la fàbrica Pujol I Bausis, “La Rajoleta”, on  de la mà del mestre artesà ceramista Manel Diestre es podrà veure els espectaculars forns on es van coure algunes de les peces més emblemàtiques de la ceràmica arquitectònica del Modernisme.

D’altra banda i fora de l’imaginari de Gaudí, enguany conjuntament amb Turisme de Barcelona i en el marc del programa Barcelona Shopping City, es podrà realitzar la Barcelona Genuine Shops Tour, una ruta a peu guiada per les botigues més inspiradores de la ciutat, que convida a entrar en contacte amb una Barcelona més autèntica, singular i poc coneguda. La ruta consisteix en la visita pels interiors d’alguns establiments comercials de diferents especialitats entre els quals trobem artesans i dissenyadors “made in Barcelona”.

 
Artesania Catalunya ha volgut dedicar en aquesta edició de la Setmana l’activitat expositiva a apropar i mostrar les tendències més innovadores i creatives en joia contemporània, d’àmbit nacional i internacional,  a través de tres exposicions: “NUDA VITA”; “ FUSIÓN, Certamen de Joieria amb Vidre”; i “ Insígnies de Mestre Artesà 2018”.  Totes 3 exposicions formen part  alhora del programa d’activitats paral·leles del certamen internacional JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects, on Artesania Catalunya estarà present del 10 al 12 d’octubre al Disseny Hub Barcelona, amb un estand i la proposta de 4 artesans de nivell.

“NUDA VITA”: una exposició híbrida, de peces reivindicatives, de 13 destacats joiers d’àmbit internacional. De la mà de Joya Barcelona i l’entitat italiana Adornmet – Curating Contemporary Art Jewelry, arriba per primera vegada a Barcelona i a l’estat espanyol Nuda Vita, una experiència de producció artística que posa en escena la feina d’alguns dels orfebres joiers contemporanis més destacats: peces personals amb missatge de protesta i reivindicatiu.

Aquesta iniciativa, comissariada per Ilaria Ruggiero, es va presentar per primera vegada a la Setmana de la Joieria de Munic i explora el valor i el paper de les entitats polítiques, col·lectives i públiques a partir de l’expressió Nuda Vita, un terme encunyat per Walter Benjamin i posteriorment pel filòsof Giorgio Agamben, que s’interpreta en aquesta ocasió com una condició impossible, un concepte inqualificable, una acció artística. La mostra presenta les noves col·leccions de 13 artistes de diferents nacionalitats, als quals es va convidar a treballar en la idea d’una dimensió col·lectiva, pública i política: Vivien Bedwell (Austràlia), Daria Borovkova (Rússia), Corrina Goutos ( EEUU), Satomi Kawai (Japó), Anna Lewis (Regne Unit), Nina Lima (Brasil), Daniel Ramos Obregón( Colòmbia), Daniella Saraya (Israel), Hansel Tai (Xina) , Martina Turini (Itàlia), Tanel Veenre (Estonia), Maria Ignacia Walker( Xile) i Snem Yildirim ( Turquia).

Cada artista ha dut a terme la seva pròpia recerca artística en una direcció determinada, desenvolupant conceptualment una experiència íntima, amb l’objectiu de plasmar-la mitjançant un llenguatge peculiar i personal: el paper de la dona a la societat, la qüestió del gènere, l’orientació sexual, la identitat espiritual, el consumisme i la cultura d’un sol ús, la dinàmica de l’apropiació i el xoc cultural, l’esclavitud, la idea de la bellesa, règims polítics i dictadures, el misticisme i l’erotisme o discapacitat i espais públics són alguns dels temes que tracten aquestes peces.

Aquestes col·leccions han estat fotografiades per diferents fotògrafs sota la direcció creativa de l’Arianna Novaga (Professora adjunta de fotografia i comunicació a l’IUSVE de Verona i Venècia i professora d’història i tècniques fotogràfiques a la Universitat de Trieste): Asia Flamini, Simone Franzolini, Marco Pauletto, Joan Porcel Pascual i Angelo Tassitano.

FUSIÓN, Certamen de Joieria amb vidre”, 41 peces, de 29 autors de gran bellesa escultòrica i artística de joia en vidre. Per la seva banda, “FUSIÓN, Certamen de joieria amb vidre”, reuneix 41 peces de gran bellesa escultòrica i artística de joia en vidre de 29 joves talents i artistes consagrats, seleccionats en la primera edició de la convocatòria d’àmbit estatal, impulsada per Fundesarte i el Museo de Arte en Vidrio de Alcorcón – MAVA.

Aquesta és una mostra representativa d’aquest subsector artesà que aglutina les creacions d’artistes que treballen al voltant d’un material tan versàtil com el vidre, així com  també ha potenciat col·laboracions entre artesans de diferents àmbits. L’exposició acull 41 peces o col·leccions de 29 creadors procedents de tota la geografia espanyola, realitzades en la seva major part amb vidre, i que responen a un concepte de joieria entès com aquelles peces úniques, amb concepte escultòric i artístic, susceptibles de ser utilitzades com ornament per al cos humà, amb independència de les tendències del mercat.

56 projectes d’alumnes d’escoles de joieria en la Mostra d’Insígnies de Mestre Artesà 2018. L’aposta expositiva dedicada a la joieria, es complementar amb les 56 peces de la col·lecció Insígnies del Mestre Artesà i les peces dels alumnes d’escoles catalanes que participen enguany en el Concurs d’Insígnies de Mestres Artesans, fruit de la col·laboració entre el CCAM i les escoles de joieria catalanes

Artesania Catalunya uneix creativitat i disseny a JOYA Barcelona amb un estand i la mostra de peces de 4 artesans catalans de joieria i objectes d’autor. Els artesans Ferran Collado (vidrier), Alberto Bustos (ceràmica artística), Annie Michie (artista tèxtil) i Clara Niubó (joiera) presentaran al saló, que se celebra del 10 al 12 d’octubre al Museu del Disseny de Barcelona i que coincideix amb la Setmana d’Artesania de Catalunya,­­ una selecció de peces que combinen les tècniques artesanals amb conceptes artístics. Amb aquest estand, Artesania Catalunya estarà present al saló amb l’objectiu d’impulsar la internacionalització de l’artesania catalana, en un certamen de referència internacional, i captar noves oportunitats de negoci i comercialització.
 
Artesania en família a la Plaça del Pi de Barcelona ( dissabte 12 d’octubre, de 11 a 15h )
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya programa per primera vegada una jornada matinal destinada especialment al públic familiar, per fer arribar el món de l’artesania als més petits i gaudir en família de diferents activitats.

El dissabte dia 12 a la plaça del Pi del barri Gòtic de Barcelona,  Pau Jurado i Llorenç Guàrdia, guanyadors del Premi de Talent Emergent 2018 de la Generalitat, realitzaran la performance de la #tecnoaranya, una escultura cinètica motoritzada que recrea els personatges de mercaders ambulants. També es podrà gaudir dels Conta Contes dels Oficis artesanals, a través dels quals es vol explicar el repertori de famílies d’oficis artesans i de matèries primeres, amb diversos contes i imatges que  ajudaran a imaginar, entendre i apropar l’artesania al món dels infants. Durant el matí també tindrà lloc un taller de Pirogravat de la mà de l’artesà Jordi Costa, i de titelles de la mà de Núria Mestres.

Demostracions de la diversitat, sostenibilitat i la riquesa del sector artesà ( de dilluns 7 al diumenge 13 d’octubre)

Amb la finalitat de potenciar i donar a conèixer la diversitat, sostenibilitat i la riquesa del sector artesà a Catalunya, durant tota la Setmana el públic podrà veure a la botiga d’Empremtes de Catalunya en el mateix Centre d’Artesania Catalunya ( Banys Nous, 11) diferents demostracions d’oficis vinculats a l’artesania.

De la mà del taller Pescallunes especialitzat en l’elaboració de cistells en miniatura, l’artesana Pepi Sánchez reproduirà la cistelleria popular catalana en miniatura, treballant a diferents escales. L’associació  de professionals, artesans, creatius i artistes, Sant Pere M’Encanta, realitzarà la demostració d’ofici de vitralls, així com de tapisseria. A banda de la proposta expositiva dedicada enguany a la joieria contemporània, la Setmana programa dos demostracions d’ofici sobre aquesta disciplina artesanal de la mà dels joiers Taibe Palacios i Clara Niubó. El Gremi de la Fusta i Moble portarà al Centre, una demostració d’ofici sobre marqueteria, i per la seva banda el taller Bufallums®  especialitzat en la creació de titelles i ninots a partir de paper i cartró reutilitzats, elaborarà aquestes peces úniques artesanes. La mestre artesana teixidora Francesca Piñol també realitzarà una demostració de teixits amb tints naturals. La imatgeria Festiva del Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva (GERIF)també formarà part del programa de demostracions d’ofici, i l’artesana Montse Ayala donarà a conèixer diferents tècniques per a la decoració de peces de ceràmica.

En el marc de la botiga, el dimecres 10 d’octubre tindrà lloc el Còctel de la celebració d’Empremtes de Catalunya, amb la performance i exposició de peces del dissenyador Óscar León .Actualment, el catàleg d’Empremtes de Catalunya l’integren més de 1.200 articles creats per un centenar d’artesans i empreses artesanes, que es renova periòdicament, orientat a potenciar el posicionament de l’artesania catalana en el mercat actual. La selecció de les Empremtes té en compte tant la qualitat del disseny i de la tècnica com la inspiració en el país. Des d’Artesania Catalunya, s’identifica i s’aposta per peces originals, artístiques i elaborades amb tècniques d’avantguarda que evoquen i mostren els valors del país, amb elements vinculats a l’art, la cultura, la història, la tradició, l’arquitectura i el paisatge. Inclou una àmplia tipologia de productes —com la joieria, la ceràmica, el vidre, el tèxtil, la fusta, la forja o el cuir— i una trentena de “famílies” que van des de la Prehistòria fins als Oficis Singulars, passant pels Ibers, el Renaixement, el Modernisme, Gaudí, la gastronomia, els Castellers o Sant Jordi.
 
Arreu del territori català, estan previstes més de 100 activitats divulgatives i de promoció entre exposicions, demostracions d’ofici, tallers formatius i divulgatius i rutes, entre d’altres. Artesans catalans de prestigi internacional, entitats, institucions i professionals del sector se sumaran a la celebració de la Setmana.
 
CCAM-Artesania Catalunya
 
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.